Voor dit project hebben wij in samenwerking met het Loodswezen voor Rijkswaterstaat een meetsysteem samengesteld waarmee men een goed beeld krijgt van de krachten die zij als gevolg van de zoet/zoutwater uitwisseling in de nieuwe Zeesluis IJmuiden kunnen verwachten in de afmeerlijnen van een zeeschip in de sluis.
De krachten zijn gemeten m.b.v. 4 van onze krachtsensoren (Load cells) (2x 55Ton en 2x 85Ton) op huurbasis met de benodigde additionele bevestigingsmiddelen in combinatie met dedicated software gepresenteerd op een laptop voor realtime metingen en het loggen daarvan over een langere periode. Het was van belang om de meting uit te voeren voor schepen van verschillende afmetingen voor het bepalen van de maximaal optredende krachten. Tevens is bepaald wat het verschil in krachtenspel is bij schepen die binnen komen (vanaf zee, daarbij ligt de boeg richting het zoete water) en schepen die naar buiten varen (naar zee, daarbij ligt de boeg richting het zoute water).
Door onze afdeling EMHA Monitoring worden krachtmetingen uitgevoerd met TechnoFysica® loadcells. Al meer dan 30 jaar ontwikkelen wij in nauwe samenwerking met onze klanten een compleet assortiment betrouwbare en duurzame Techno Fysica™ loadcellen om aan hun specifieke eisen te voldoen, waardoor de levering aan de meest uitdagende projecten over de hele wereld mogelijk is. Tevens beschikken wij over een ruim assortiment krachtsensoren voor de verhuur in combinatie met diverse mogelijkheden om de meting al dan niet draadloos uit te kunnen lezen en/of vast te leggen.
Verklarende informatie: De belasting op de afmeertrossen in de nieuwe Zeesluis IJmuiden is groter, omdat de sluis dieper is dan de andere sluizen. Er ontstaan krachten op het schip in de sluiskolk doordat zout en zoet water mengen als de kolk met het schip genivelleerd wordt. Het zoete water uit het Noordzeekanaal stroomt bovenlangs en het zoute water stroomt onderlangs, omdat het zoute water zwaarder is. Door de stroming ontstaan de krachten, die in het geval van de zeesluis groter zijn omdat de sluis 18 meter diep is. De loodsen moeten hier bij het vertrekken en manoeuvreren in de kolk alert op zijn. Hiermee doen de loodsen de nodige ervaring op met de testschuttingen.