Terug naar projecten

De Engineering afdeling van EMHA heeft in opdracht van Bakker Sliedrecht mogen werken aan het herontwerpen van een aandrijfframe voor een vijzelgemaal in de Alblasserwaard, waarbij de productie en installatie van de nieuwe constructie is uitgevoerd door onze afdeling Machinery Installations.

De vijzelaandrijving is flink omgebouwd van een elektrisch getrapt geschakelde aandrijving naar een volledig frequentie geregelede aandrijflijn. Deze ombouw zorgt voor een efficiëntere bemaling van de Alblasserwaard.

Om het mechanisme van trilling, geluid, lagering en constructie verder te verbeteren en blijvend te beheersen na deze ombouw is EMHA gevraagd om een trillingsonderzoek en ODS (Operational Deflection Shape) uit te voeren op het machineframe. Door het trillings gedrag van de installatie middels een ODS inzichtelijk te maken, kon bepaald worden waar verbetering doorgevoerd konden worden, zodat trillingsniveaus op een acceptabel niveau voortgezet konden worden.

De trillingsniveaus van de bestaande installatie bleken iets verbeterd te kunnen worden, dit was het geval bij het bestaande machineframe in combinatie met een bepaald bedrijfstoerental. Na het uitvoeren van diverse berekeningen en analyses bleek dat een nieuw machineframe ontwerp en andere type lagerhuizen de beste oplossing waren om tot een voldoende stijf ontwerp te komen. Door het toepassen van FEM software (Ansys / Femap) kon de stijfheid en eigenfrequentie en van het nieuwe frame goed vooraf bepaald worden, welke cruciaal zijn voor het juist functioneren.

Het nieuwe machineframe is vervolgens in onze werkplaats te H-I-Ambacht geconstrueerd, waarna deze spanningsvrij machinaal gevlakt is en voorzien van een C4I coatingsysteem. In samenwerking met onze klant is het nieuwe machineframe inclusief de nieuwe motor, lagerhuizen, V-snaren e.d. vervolgens op locatie ingebouwd, waarbij het samenbouwen, verankeren en uitlijnen van de aandrijflijn (pully alignment en shaft alignment) is uitgevoerd door ons betrouwbare en all-round service team.

Na afronding van de werkzaamheden is een test-run uitgevoerd, waarbij EMHA wederom metingen heeft uitgevoerd op de nieuwe installatie. Over het gehele toerenbereik werd een trillingsniveau gemeten niet hoger dan c.a. 1,5mm/sec, waar 4,5mm/sec toelaatbaar is volgens de toegepaste ISO-120816 norm. Ook vergeleken met het initiële ontwerp bleek het eindresultaat zeer geslaagd en voor onze klant boven verwachting goed. Door het behalen van dit resultaat is de betrouwbaarheid en levensduur van de gehele installatie verder verhoogd.

Dankzij onze unieke mix van uiteenlopende disciplines en nauwe samenwerking tussen verschillende divisies, bleek EMHA wederom een betrouwbare all-round partner voor deze opdracht.

wil je meer weten over dit project?

Theo de Kok

Stuur een bericht